Університет долучився до вшанування 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру: відбулася відкрита лекція Олексія Гончаренка на факультеті технологічної і математичної освіти

Факультет технологічної і математичної освіти > Новини факультету > Університет долучився до вшанування 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру: відбулася відкрита лекція Олексія Гончаренка на факультеті технологічної і математичної освіти

Минулого вівторка, 21 вересня  2021 року, у корпусі ЗОШ №4 Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбулася відкрита лекція декана факультету технологічної і математичної освіти, доктора історичних наук, професора Олексія Гончаренка з нагоди вшанування 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру. До пам’ятного заходу долучились студенти та викладачі факультету технологічної і математичної освіти.

У ході заходу лектору вдалося розкрити сутність трагедії Голокосту в Україні та висвітлити тему розстрілів у Бабиному Яру, розвивати навички критичного мислення через аналіз джерел та розширити сучасне сприйняття процесу вивчення історії, а також сприяти формуванню стійкого негативного ставлення громадян до фактів дискримінації, зневаги до людської гідності та зазіхань на право на життя.

«Бабин Яр – це урочище в північно-західній частині міста Київ. Уперше під такою назвою воно згадується в 1401 році, коли власниця корчми, що знаходилась на території урочища, продала ці землі домініканському монастирю.

Історично склалося, що Бабин Яр як в Україні, так і в усьому світі означає більше, ніж просто географічна назва. Це одна із трагічних адрес масових розстрілів часів Другої світової війни, яка стала символом людського горя. У далеких 1941-1943 роках у Бабиному Яру було розстріляно 621 патріота нашої держави, серед яких і відому українську поетесу Олену Телігу. Складно визначити загальну кількість загиблих. За певними підрахунками, ця цифра сягає від 70 до 150 тисяч осіб.

Страчені у Бабиному Яру – це тисячі зруйнованих людських доль. Тисячі родин, що їх винищили цілими поколіннями. Тисячі сповнених страху дитячих очей, які не розуміють, що їх ведуть убивати. Це тисячі нагадувань людству, до чого призводять ксенофобія, расизм та нетерпимість. І тисячі доказів, які всупереч науці показують, що далеко не в усіх людей є серце» йшлося у лекції.

У ході лекції Олексій Миколайович, розповів про трагічні події 1941-1943 років та їх значення в історії України, зазначивши, що під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами євреїв та ромів, радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, а також радянських підпільників, членів Організації українських націоналістів та інших. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року там було розстріляно майже 34 тисячі євреїв. Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися аж до звільнення Києва від окупації. За різними даними, в Бабиному Яру під час німецької окупації було розстріляно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб.

Також під час лекції була представлена історична інфографіка, яка висвітлювала знакові дати подій трагічного періоду та їх суть, а також особливості та чисельність жертв Бабиного Яру. Студенти ознайомилися із трагічною сторінкою нашої історії, переглянули документальні фрагменти про події того часу та вшанували хвилиною мовчання Жертв Бабиного Яру.

Протягом лекції Олексій Миколайович давав відповіді на запитання слухачів, вступав у дискусії. На завершення в аудиторії виникла активна дискусія щодо увіковічення пам’яті про жахливу трагедію та її глобальне значення на сьогодні.

Своїми враженнями від почутого поділилися студенти-слухачі:

«Прослухана лекція була дуже пізнавальною і цікавою. Ми були вражені почутим. Хочемо від щирого серця подякувати Олексію Миколайовичу за глибину та щирість розповіді, професійне знання питання, змістовність, блискучий аналіз історичних фактів. Сьогодні ми згадуємо жертв однієї з найстрашніших трагедій людства – подій у Бабиному Яру. День суму і скорботи. Наш обов’язок зберегти пам’ять про Бабин Яр та передати її наступним поколінням. Тільки пам’ять нас захищає від повторення помилок минулого».

Історію не змінити, але ми повинні її пам’ятати!

Пресцентр факультету технологічної і математичної освіти