Сковородинівець Олександр Сушко отримав «Сталевий хрест» від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного

Факультет технологічної і математичної освіти > Новини кафедри теорії та методики професійної підготовки > Сковородинівець Олександр Сушко отримав «Сталевий хрест» від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного

Уже майже рік, в умовах повномасштабного вторгнення та протягом новітнього етапу національно-визвольної боротьби що триває з 2014 року, українські військові проявляють особисту мужність і героїзм, стійкість та рішучість при виконанні військового обов’язку в умовах, пов’язаних з ризиком для життя під час стримування збройної агресії Росії. Пишаємося що серед них чимало сковородинівців.

Наказом Головнокомандувача Збройних Сил України від 30.10.2022 року №1532 «Про відзначення державними нагородами України» з трактуванням «За виконання бойових завдань, проведення об’єднаних антитерористичних операцій, а також операцій з підтримки миру та безпеки, високі показники у бойовій підготовці, несення бойового чергування, вартової (внутрішньої) служби у повсякденній діяльності» студента ІV курсу факультету технологічної і математичної освіти, спеціальності 015 Професійна освіта (Охорона праці) Олександра Сушка, штаб сержанта 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького було нагороджено нагрудним знаком «Сталевий хрест». Нагороду бійцю вручав командир частини.

Нагрудним знаком «Сталевий хрест» нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України за виконання бойових завдань під час проведення об’єднаних, антитерористичних операцій, а також операцій з підтримання миру та безпеки, високі показники у бойовій підготовці, несення бойового чергування, вартової (внутрішньої) служби у повсякденній діяльності.

Відомо, що «Сталевий хрест» – це відзнака Головнокомандувача ЗСУ для героїв-командувачів. Автор ескізу відзнаки – художник Олексій Руденко. Він розповідав, що в основі відзнаки ідея про мистецтво планування військових операцій. У центрі «Сталевого хреста» розташований герб князів Острозьких. Саме князь Острозький відомий перемогою над московським військом під Оршею в 1514 році. Тому «Сталевий хрест» – це відзнака полководців.

Цікаво, що хрест є на емблемі Міністерства оборони, в основі інших нагород, а також був одним з головних елементів козацької символіки. У 1917-1921 роках хрест був серед головних символів відзнак в УНР, тоді існувала лише одна нагорода – Залізний хрест за зимовий похід і бої.

Дякуємо за службу Олександру Анатолійовичу і всім нашим захисникам і захисницям! Пишаємося героїзмом та мужністю військовослужбовців, які боронять нашу землю!

 

Пресцентр факультету технологічної і математичної освіти