Сковородинівці долучилися до дистанційної Всеукраїнської наукової конференції з міжнародною участю «Гуманітарний дискурс суспільних проблем: минуле, сучасне, майбутнє» у Черкасах

Факультет технологічної і математичної освіти > Новини кафедри теорії та методики професійної підготовки > Сковородинівці долучилися до дистанційної Всеукраїнської наукової конференції з міжнародною участю «Гуманітарний дискурс суспільних проблем: минуле, сучасне, майбутнє» у Черкасах

20 квітня 2023 року в рамках угоди про партнерство, співпрацю та наукове консультування Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Черкаським інститутом пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України, викладачі кафедри теорії та методики професійної підготовки факультету технологічної та математичної освіти й здобувачі другого освітнього рівня спеціальності 015 Професійна освіта (охорона праці) долучилися до дистанційної Всеукраїнської наукової конференції з міжнародною участю «Гуманітарний дискурс суспільних проблем: минуле, сучасне, майбутнє» яка відбувалася на базі Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій.

Метою конференції було обговорення проблем, пов’язаних з актуальними питаннями історії України, історії пожежно-рятувальної служби України та світу, психології, педагогіки, філософії, права, культурології, соціології та філології.

Повідомляється, що конференція проходила в рамках наступних секцій:

Секція 1. Історичні науки на тлі викликів сьогодення. Історія розвитку пожежно-рятувальної служби України та зарубіжних держав. Гуманітарна підготовка працівників ДСНС України. Політичні науки в Україні та світі. Філософські пошуки на тлі сучасних проблем. Соціологія та соціальна робота: нові ідеї та наукові досягнення. Наукові дослідження у галузі культурології, документознавства та інформаційної діяльності. Актуальні проблеми психологічних наук.

Секція 2. Сучасна освіта: методологія, теорія і практика. Роль соціально-гуманітарних дисциплін у системі вищої освіти. Філософія та освіта: актуальні проблеми взаємодії. Освіта в Україні: історичний досвід та виклики сьогодення. Проблеми професійної підготовки фахівців у ЗВО. Розвиток відомчої освіти: історія та сучасність.

Секція 3. Проблеми наукових досліджень у сфері державного управління. Економічні науки: теоретичні та практичні аспекти. Актуальні питання правових наук. Міжнародні відносини та інтеграційні процеси.

Секція 4. Актуальні проблеми філологічних наук. Соціальні комунікації: теоретичні та практичні аспекти.

Секція 5. Сьогодення, обпалене війною: реалії, що стануть історією.

«За ініціативи адміністрації ЧІПБ імені Героїв Чорнобиля, зокрема, вельмишановної професорки, Тетяни Чубіної,  ми маємо можливість  взяти участь у науковому заході, де зібралися дослідники не лише з різних академічних осередків України а із Європи.

Колектив кафедри теорії та методики професійної підготовки Університету Григорія Сковороди в Переяславі разом зі студентами долучилися до конференції, завдяки  розлогості її охоплення – тематичного, хронологічного, географічного. Наш університет високо цінує партнерські відносини з Вашим закладом вищої освіти та з високою активністю  залучається до всіх наукових  починань, які ініціюються науковою та освітньою спільнотою. Важливо розуміти, що такі зустрічі не лише позитивно впливають  на розвиток української державності та ідентичності в цілому, а й приближують нас до довгоочікуваної перемоги. Ми маємо боротися тією зброєю, якою ми володіємо найкраще. У нашому випадку це виховання патріотично-налаштованої молоді, навчання високопрофесійних фахівців, які в майбутньому стануть фундаментом для відбудови нашої незалежної, сильної та процвітаючої України.

Проводячи сьогоднішню спільну конференцію, ми робимо вагомий внесок у розбудову української держави, оскільки питання, які на ній розглядаються, носять глобальний для нашої країни характер. Становлення нової держави, а саме цей процес триває зараз в Україні, майже завжди потребує нових розробок у такому напрямі як суспільні проблеми.    

Безвідносно до всіх труднощів, які нині мають місце на нашій українській землі,  ми маємо докладати максимум зусиль для процвітання Української науки та освіти зокрема», – зазначила у розлогому вітальному слові завідувачка кафедри теорії та методики професійної підготовки, докторка історичних наук, професорка Інна Левченко, що була серед членів організаційного комітету зібрання й побажала організаторам успіхів,  перемог, вдалих доповідей, гарячих дискусій, морального та інтелектуального вдоволення. Висловила впевненість, що професійна дискусія та обмін досвідом дадуть новий імпульс для подальшого вирішення  пріоритетних для України суспільних питань.

Також викладачами кафедри теорії та методики професійної підготовки було подано статті до «Вісника гуманітарного наукового товариства: наукові праці. Випуск 23», а здобувачі разом зі своїми науковими керівниками подали матеріали тез доповідей до збірника «Гуманітарний дискурс суспільних проблем: минуле, сучасне, майбутнє».

Вдячні організаторам за змістовний науковий захід і можливості, розраховуємо на подальшу плідну співпрацю!

 

Пресцентр кафедри теорії та методики професійної підготовки