«Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі»: відео кафедри теорії та методики професійної підготовки до Дня охорони праці в Україні

Факультет технологічної і математичної освіти > Новини кафедри теорії та методики професійної підготовки > «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі»: відео кафедри теорії та методики професійної підготовки до Дня охорони праці в Україні

Щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці. Цьогоріч, за пропозицією Міжнародної організації праці, він проходить під девізом «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі».

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі підприємств продовжують функціонувати, не зважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану – надскладне щоденне завдання, до виконання якого потрібно підготуватися належним чином. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються, у тому числі внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Так, у 2022 році під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 працівників – зі смертельним наслідком. При цьому, безпосередньо внаслідок воєнних дій (ракетні, повітряні удари та дії вибухових предметів) під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком.

Працівники та здобувачі кафедри теорії та методики професійної підготовки факультету технологічної і математичної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі підготували тематичне відео до Дня охорони праці в Україні та вшановує пам’ять працівників, які загинули на виробництві в мирний час та під час воєнного стану:

У відео висвітлено основні положення щодо реалізації конституційний прав працівників на охорону їх життя і здоров’я, у процесі трудової діяльності та на належні безпечні і здорові умови праці у мирний та воєнний час. Про їх дотримання нагадали здобувачі та викладачі кафедри теорії та методики професійної підготовки факультету технологічної і математичної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Зазначимо, що наразі Держпраці використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань організації безпечних умов праці. Відповіді на найбільш запитувані питання розміщуються на офіційному веб-сайті Держпраці, на інформаційному порталі та на сторінках у соціальних мережах, перезавантажено сервіс онлайн консультацій «інтерактивний інспектор», регулярно розміщуються інформаційні повідомлення у засобах масової інформації, інспектори праці відвідують роботодавців та надають індивідуальні консультації, безпосередньо спілкуються з людьми тощо. Також на інформаційному порталі розміщено рекомендації, як працювати безпечно в умовах війни.

Довідково. День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

 

Пресцентр кафедри теорії та методики професійної підготовки