Факультет технологічної і математичної освіти > Новини кафедри математики, інформатики і методики навчання > У ході гостьової лекції професор ПДАУ Леонід Флегантов розповів сковородинівцям, що таке нейронні мережі

18 травня 2023 року, у рамках співпраці Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Полтавського державного аграрного університету, відбулась гостьова лекція професора кафедри інформаційних систем та технологій ПДАУ Леоніда Флегантова на тему «Що таке нейронні мережі».

Останнім часом великою увагою науковців та широкого загалу користуються нейронні мережі. Набуває поширення думка, що у недалекому майбутньому вони будуть дуже активно застосовуватися у багатьох сферах людської діяльності. Зокрема, алгоритми пошукових систем вже активно використовують можливості нейронних мереж, але це тільки початок. Що ж таке нейронні мережі, як вони працюють, яке у них застосування, чим вони можуть бути корисними, чи становлять загрозу для нас – про все це і не тільки йшлося у ході зустрічі.

Лекція мала оглядових характер. Були розглянуті наступні питання: звідки походить термін «нейронна мережа»; що таке штучний інтелект, машинне навчання та нейронні мережі, як вони пов’язані між собою; що таке штучні нейрони, як вони взаємодіють між собою; принципи роботи штучних нейронних мереж, механізми активації штучних нейронів та їх математичне описання; принципи навчання нейронних мереж та інше

Основна увага була приділена штучним нейронним мережам, які, з погляду фахівців, є складними математичними моделями, які імітують структуру та функціонування біологічних нейронних мереж із метою вирішення різноманітних задач, таких як класифікація, регресія, прогнозування, мовна генерація тощо. Основою будови нейронних мереж є особливі математичні об’єкти, які називають штучними нейронами, які взаємодіють між собою за певними алгоритмами. Завдяки процесу навчання параметри нейронної мережі оптимізуються для вирішення конкретних завдань. Зокрема, великі нейронні мережі із сучасною архітектурою Transformer не тільки спроможні до виявлення закономірностей та залежностей у вхідних даних, але й набувають здатностей до генерації та самонавчання, як-от сучасні великі мовні GPT-моделі. Завдяки своїй спроможності навчатися і адаптуватися до різних даних, нейромережі стають все більш популярними та корисними інструментами для сучасного світу. Тематика лекції є актуальною і цікавою для широкого кола науково-педагогічних працівників та здобувачів освіти, вона викликала жвавий інтерес та зацікавленість з боку присутніх.

Відмітимо, що Леонід Олексійович паралельно із освітньою діяльністю у ПДАУ активно займається науковою роботою. Має широке коло наукових інтересів, яке включає такі напрями, як крихке руйнування многозв’язних пластин, дистанційна освіта, практичне застосування комп’ютерних технологій, економіко-математичний аналіз енергоспоживання аграрних підприємств, аналіз і моделювання рослинних продуктивних систем. Є автором понад наукових і науково-методичних 200 публікацій.

 

Пресцентр кафедри математики, інформатики та методики навчання