Обговорили проблеми освітньої галузі «технології» в умовах викликів сьогодення: підсумки конференцій присвячених пам’яті великих науковців і педагогів

Факультет технологічної і математичної освіти > Новини факультету > Обговорили проблеми освітньої галузі «технології» в умовах викликів сьогодення: підсумки конференцій присвячених пам’яті великих науковців і педагогів

Уже стало традицією у травні вшановувати пам’ять фундаторів та провідників важливої освітньої галузі «трудове навчання та технології». 27 і 28 травня 2022 року на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова у місті Києві відбулися ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Трудове навчання і технології: сучасні реалії та перспективи розвитку», присвячена пам’яті академіка Дмитра Тхоржевського і VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання графічної підготовки: теорія, практика та шляхи розвитку», присвячена пам’яті член-кореспондента НАПН України Віктора Сидоренка. Ці травневі Міжнародні конференції проводяться щороку, однак нині, у зв’язку з війною, – в режимі інтернет-конференції.

Обидва зібрання, організацію та проведення яких забезпечили МОН України, НПУ імені М.П. Драгоманова, УДПУ імені Павла Тичини, Південно-східний Університет Королівства Норвегія, Університет м. Жешув Республіка Польща, Університет м. Умео Королівство Швеція були присвячені великим науковцям і педагогам у галузі трудової підготовки і графічної грамотності вчителів. Як і завжди до них долучилися соратники й учні, послідовники славетних науковців-педагогів.

Учасників конференції привітали керівники НПУ імені М.П. Драгоманова, учні Д.О. Тхоржевського і В.К .Сидоренка, а також чимало відомих науковців. Було місце й вітанням з передової – з початком роботи конференції її учасників привітав декан інженерно-педагогічного факультету НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор Дмитро Кільдеров, який нині захищає Україну на східних фронтах.

У п’ятницю, 27 травня 2022 року, на XI Міжнародній науково-практичній конференції «Трудове навчання і технології: сучасні реалії та перспективи розвитку», присвяченої пам’яті академіка Дмитра Олександровича Тхоржевського отримало увагу та обговорювалося широке коло питань розвитку трудового навчання та технології, підготовки майбутніх учителів і педагогів професійного навчання, здійснення освітньої діяльності за технологіями дуального і дистанційного навчання тощо.

Більш ніж детально у виступах розкривалася теорія, практика, досвід підготовки майбутнього вчителя трудового навчання та технологій,  педагога професійного навчання; науково-методичні основи проектної діяльності в освітньому навчальному закладі; освітня діяльність за технологіями дуального і дистанційного навчання; педагогічні технології в освіті; кар’єрний розвиток особистості в умовах сучасної технологічної діяльності; міжнародне співробітництво у сфері дуального і дистанційного навчання.

Слід зазначити, що доктор педагогічних наук, професор кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Володимир Юрженко в обговоренні порушив питання поділу класів під час уроків із предмета «Технології» в умовах Нової української школи, на що учасники конференції відреагували дуже позитивно та внесли в рішення конференції постанову ставити це питання на всіх рівнях освітньої системи України. У свою чергу, завідувач кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки, кандидат педагогічних наук, доцент Василь Васенко, який теж активно долучився до обох зібрань, відзначив важливість графічної підготовки для учнів середньої школи та запропонував шляхи вирішення проблем, що накопичились у цьому напрямі освітньої діяльності.

Поза тим, виступи мали й науковці Національної академії педагогічних наук України, Інституту модернізації змісту освіти, викладачі педагогічних училищ і закладів вищої освіти, вчителі-практики. Зацікавленість актуальними питаннями у процесі обговорення була значною, усі відмітили високий рівень доповідей.

У суботу, 28 травня 2022 року, проводилася VIII Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання графічної підготовки: теорія, практика та шляхи розвитку». Вона присвячувалася пам’яті член-кореспондента НАПН України Віктора Костянтиновича Сидоренка, який значний період свого наукового і педагогічного шляху поєднав зі співпрацею з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема, спеціальністю «трудове навчання та технології» ще з часу його відкриття і до останніх митей власного життя.

Належне відмітити, що основними напрямами роботи цієї конференції стали питання розвитку графічної підготовки викладачів, учителів, педагогів професійного і профільного навчання та студентів, удосконалення теорії і практики навчання кресленню в закладах вищої, професійної, загальної середньої освіти, а також професійної орієнтації молоді в сьогоднішніх умовах.

У виступах деталізувалися проблеми ролі та місця графічної підготовки майбутнього вчителя, педагога профільного і професійного навчання в умовах освітньо-науково-виробничого кластера у повоєнний час; теорії та практики викладання графічних дисциплін у закладах освіти України в умовах сьогодення; перспектив графічної підготовки молоді в освітніх навчальних закладах.

Продовжено розгляд проблем кар’єрного розвитку особистості та міжнародного співробітництва й академічної мобільності з огляду на умови сучасної графічної діяльності.

«Як учень і соратник Дмитра Олександровича і Віктора Костянтиновича,  пропрацювавши з ними на одній кафедрі не одне десятиліття, можу відзначити високий науковий і методичний рівень сьогоденних виступів, постійне підтвердження значення праць Д.О. Тхоржевського і В.К. Сидоренка для сучасного етапу реформування освіти, зокрема технологічної освітньої галузі» – зазначає учасник зібрання, доктор педагогічних наук, професор кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Володимир Юрженко.

Обидва заходи викликали професійний та особистий інтерес науково-педагогічних працівників нашого колективу. Їх матеріали, підготовлені до друку чи виступів, засвідчують актуальність їх наукових та професійних пошуків і правильність зорієнтованості на вирішення проблем, що стоять на порядку денному освітньої галузі «технології».

 

Пресцентр кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки